Suplementy
diety
zaliczane są do środków
spożywczych
(zgodnie z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie
żywności i żywienia).
Badania
mikrobiologiczne stanowią podstawowe narzędzie nadzoru oraz oceny
artykułów spożywczych, a także wymóg prawny, nałożony na
producentów. Ich celem jest zagwarantowanie pełnego bezpieczeństwa
i jakości produktów od czasu ich wyprodukowania aż do końca
terminu przydatności. Obecność drobnoustrojów w produkcie może
niekorzystnie wpływać na jakość produktu i zdrowie konsumenta.
W
laboratorium Prolab wykonujemy
badania
mikrobiologiczne środków spożywczych
według
międzynarodowych norm ISO i metodyk zharmonizowanych zawartych w
aktualnie obowiązującej Farmakopei Europejskiej oraz Farmakopei
Polskiej, a także według ustalonych z klientem specyfikacji
mikrobiologicznych.
Analiza
mikrobiologiczna środków spożywczych obejmuje:
- Badanie
czystości mikrobiologicznej
:
- Badanie
ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych wg
PN-EN ISO 4833
- Badanie
ogólnej liczby drożdży i pleśni wg
PN-EN ISO 21527
- Badanie
obecności drobnoustrojów patogennych:
- Obecność
Staphylococcus
aureus
wg PN-EN
ISO 6888
- Obecność
Enterobacteriaceae
wg
PN-EN
ISO 21528
- Obecność
Escherichia coli wg
PN-EN
ISO 21528
- Obecność
Salmonella spp. wg
PN-EN
ISO 6579
- Obecność
Listeria monocytogenes wg
PN-EN
ISO 11290
- Obecność
Bacillus
cereus
wg PN-EN ISO 7932
- Badanie
żywotności
substancji czynnych probiotyków.
- Badania
stabilności mikrobiologicznej
w
trakcie przechowywania.
- Analizy
badawczo-rozwojowe.
Zapraszamy
do kontaktu w celu uzyskania szczegółowych informacji!