Szczepy bakterii
probiotycznych powinny być szczegółowo scharakteryzowane w oparciu
o wytyczne Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa
Żywności (EFSA) oraz wymagania Organizacji Narodów Zjednoczonych
ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Światowej Organizacji Zdrowia
(WHO). Z tego względu laboratorium Prolab oferuje kompleksową
ofertę badań probiotyków obejmującą między innymi:
- Identyfikację
gatunkową bakterii w oparciu o:
- metody fenotypowe (testy biochemiczne, mikroskopia
świetlna),
- profil białkowy (spektrometria masowa typu MALDI-TOF),
-
metody genotypowe (łańcuchowa reakcja polimerazy
(PCR;
polymerase chain reaction),
ilościowa reakcja polimerazy (Real-Time PCR;
quantitive
PCR
), sekwencjonowanie genomowe,
sekwencjonowanie 16S rRNA, mikroskopia fluorescencyjna (FISH,
fluorescent in situ hybridization).
-
Identyfikację szczepów bakterii probiotycznych
w oparciu o elektroforezę pulsacyjną w zmiennym polu
elektrycznym (PFGE;
pulsed field gel
electrophoresis
).
-
Badanie oporności bakterii na antybiotyki.
-
Określanie potencjału oksydoredukcyjnego bakterii:
produkcja nadtlenku wodoru, produkcja enzymów: katalazy, dysmutazy
i peroksydazy.
-
Badanie wrażliwości bakterii na sok żołądkowy
i sole żółci.
-
Badanie antagonizmu szczepów probiotycznych względem
bakterii patogennych kolonizujących daną niszę ekologiczną
(metody półilościowe oraz ilościowe).
-
Badanie adherencji bakterii do komórek nabłonkowych.
-
Badanie blokowania adherencji bakterii/grzybów
patogennych do komórek nabłonkowych przez bakterie probiotyczne.
-
Badanie wpływu szczepów probiotycznych na produkcję
białek połączeń ścisłych przez komórki nabłonkowe.
-
Badanie oporności szczepów probiotycznych na
spermicydy.
Dodatkowo
preparaty probiotyczne, aby mogły wywierać korzystny wpływ na
zdrowie człowieka, powinny zawierać określoną liczbę
drobnoustrojów. Producent deklaruje liczebność mikroorganizmów
zawartych w produkcie na jego opakowaniu.
W
laboratorium Prolab istnieje możliwość przeprowadzenia
badań
żywotności drobnoustrojów
, których rolą
jest określenie liczby żywych drobnoustrojów zawartych w
preparacie probiotycznym. Badania przeprowadzane są w oparciu o:
- metodykę
przekazaną przez Klienta,
- zwalidowane
procedury badawcze opracowane w laboratorium Prolab (SPB-01: Badanie
żywotności drobnoustrojów probiotycznych z rodzaju
Lactobacillus
spp.
i
Bifidobacterium spp.,
SPB-03: Badanie żywotności drożdży probiotycznych z rodzaju
Saccharomyces spp.,
SPB-04: Badanie żywotności drobnoustrojów probiotycznych
z rodzajów:
Streptococcus spp.,
Enterococcus spp., Bacillus spp.
)
- normy
ISO m.in.:
- PN-ISO
15214 Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda
oznaczania liczby mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej - Metoda
płytkowa w temperaturze 30 stopni C,
- PN-ISO
29981 Przetwory mleczne - Oznaczanie liczby przypuszczalnych
bifidobakterii - Metoda liczenia kolonii w temperaturze 37 stopni C,
- PN-EN
15784 Pasze - Wykrywanie i oznaczanie liczby przypuszczalnych
Bacillus spp.,
- PN-EN
15788 Pasze - Wykrywanie i oznaczanie liczby
Enterococcus
(E.faecium) spp.,
- PN-EN
ISO 15789 Pasze - Wykrywanie i oznaczanie liczby szczepów drożdży
probiotycznych.
Bakterie
probiotyczne jako organizmy żywe wraz z upływem czasu tracą swoją
żywotność. Laboratorium Prolab realizuje
badania
stabilności
pozwalające na określenie
przeżywalności szczepów probiotycznych w trakcie ich
przechowywania w różnych warunkach. Laboratorium posiada także
możliwość przechowywania próbek do badań stabilności
w warunkach chłodniczych (2-8°C) oraz w temperaturze
pokojowej (15-25°C).
W
celu uzyskania oferty cenowej zapraszamy do kontaktu!