Monitorowanie
warunków środowiska wytwarzania jest jednym z kluczowych aspektów
Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP). Pozwala na kontrolę stanu
higienicznego procesów produkcji i eliminację ewentualnych
niezgodności.
W
ramach prowadzonego monitoringu weryfikacji
podlega:
- jakość
mikrobiologiczna powietrza,
- skuteczność
mycia i dezynfekcji powierzchni i urządzeń,
- skuteczność
działania filtrów (np. HEPA),
- higiena
personelu.
Monitorowanie
środowiska wytwarzania umożliwia dostarczenie bezpiecznego tj.
wolnego od zanieczyszczeń i skażenia mikrobiologicznego produktu na
rynek konsumencki. Jest to szczególnie ważne dla sektora
farmaceutycznego, kosmetycznego oraz spożywczego.
Laboratorium
Prolab oferuje:
-
badania czystości
mikrobiologicznej powierzchni pomieszczeń oraz wyposażenia (metoda
wymazów, metoda odciskowa),
-
badania czystości
mikrobiologicznej powietrza (metoda sedymentacyjna, metoda
zderzeniowa),
-
badania personelu
(rąk pracowników, odzieży ochronnej).
Badania
wykonujemy według :
-
Normy PN-EN ISO 18593 Mikrobiologia łańcucha żywnościowego --
Horyzontalne metody pobierania próbek z powierzchni,
- Procedur
opracowanych w laboratorium Prolab,
- Metody Klienta.
Zapraszamy do
kontaktu w celu uzyskania szczegółowych informacji!